Izveštaj o monitoringu rada Vlade, 'Korupcija'


Borba protiv korupcije spada u red tri najčešće isticana obećanja političara u Srbiji poslednjih deset godina. Doduše kod većine ako i kada dođu na vlast, ta želja se raspline i oni se uklapaju radno i mentalno u okolinu kojoj je to samo verbalni prioritet koji ne zahteva stvarno angažovanje. Međutim, korupcija se neumitno razvija i jača o čemu svedoči indeks percepcije korupcije prema kojem u poslednjih šest godina Srbija na ovom osetljivom polju ne ostvaruje nikakav napredak.

1. Uočljiv je jedan paradoks na koji svakako treba obratiti pažnju. Tu mislim na okolnost da je upravo u tom razdoblju nastalo više (i) ili je dobilo pomoć od države za rešavanje problema kadrova, prostora i opreme (Agencija za borbu protiv korupcije, DRI, i mnoge druge). Ostaje pitanje, na koje nemam odgovor, da li je "rezistentnost" korupcije na te institucije rezultat nedostatka samostalnosti tih institucija, njihovog neadekvatnog personalnog sastava ili nečeg trećeg.

2. Drugi problem nije vezan za ovu Vladu čija je stožerna stranka SNS, nego za prethodnu Vladu za vreme čijeg mandata, 2011. godine, partije su u parlamentu povećale svoja primanja za 99,2 odsto. Ovde je reč kako o primanjima za svakodnevno funkcionisanje koje iznosi 0,15 budžeta i 0,1 odsto za pokrivanje troškova izbornih kampanja. Suočeno sa bujicom para koje proističu od poreskih obveznika, partijska rukovodstva su postala nezainteresovano za članstvo, a time i za deo populacije koji podstiče izbornu participaciju.

3. Najzad, opredeljenje zakonodavca kad je reč o Zakonu o javnim preduzećima da u rukovodstvima tih preduzeća mogu biti partijski funkcioneri je formula za nastavljanje neuspeha u ovoj sferi. Možda postoje partijski funkcioneri koji će se oglušiti o zahtev partijskog "faraona" ili nekoga iz njegove blizine - istina, ja ne poznajem ni jednog - ali to je izrazita manjina. A zakone se ne može praviti vodeći računa o toj manjini, nego o prosečnim partijskim "aparatčicima". Stoga je umesno pretpostaviti da će sredstva javnih preduzeća nastaviti da se troše u korist partijskih interesa.

Podnosilac izveštaja: prof. dr Vladimir Goati, stručni saradnik na projektu za oblast borbe protiv korupcije.