Skupština stanara

organizovanje i prikupljanje sredstava

 

Opis problema:

Do sada sam živeo u dve zgrade i obe su imale sličan problem u pogledu organizovanja stanara, naročito kada je potrebno izdvojiti pare zarad nekog posla. Osim poteškoća oko postizanja dogovora, obično postoje ozbiljni problemi u primeni dogovorenog. Na primer, pojedini stanari bi samovoljno odbijali da daju pare za:

- odžavanje lifta (“ja živim na prizemlju”),

- čišćenje zgrade (“ja sam čistim ispred svog stana”)

- popravku krova (“meni ne prokišnjava”)

- sređivanje fasade, popravke oluka, nabavljanje sijalica itd.

 

Takođe, teško je redovno prikupljati pare namenjene održavanju zgrade. Stanari uglavnom očekuju da se pare skupljaju tek kada se kvar desi, a to onda može biti pozamašna svota novca po stanu.

 

Problem pre svega leži u:

- neprihvatanju autoriteta skupštine stanara (>50% je za, ali ja baš neću)

- nemogućnosti naplate (oslanja se na voljnost svakog pojedinačnog stanara)

 

Na sve ovo treba dodati da većina zgrada i nema skupštinu stanara.

 

Rešenje:

Predlažem da:

- skupština stanara mora da se oformi u svakoj zgradi i registruje u opštini

- skupština stanara ima svoj račun u banci*

- svi novčani izdaci se naplaćuju preko infostana i uplaćuju na račun skupštine stanara

- svaki stanar ima uvid u stanje računa i listing

- sa računa nije moguća isplata ni jednom stanaru

- naplata potraživanje sa računa se vrši preko

◦      bankovnih doznaka

◦      debitne kartice koja se izdaje predsedniku skupštine**

◦      unapred dogovorenih obaveza (recimo za održavanje krova i slično)Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


Monika

To su zastarale metode skupština stanara! To u Evropi ne postoji. Sve ide preko info stana i oni održavaju zgradu. Tako da ne postoji mogućnost ne-plaćanja za održavanje zgrade. Oni brinu o higijeni, krovu,fasadi. Fasada se radi svake pete godine. U slučaju da neko ne plati, prodajemu se stan, država uzima svoje ostatak ti daje i ti idi na selo /ali i tamo postoje pravila./. Na zapadu glavni moto je ne uznemiravanja NIKOG. Kućni red se 100% poštuje. Posle 10 časova ne možete da se tuširae da ne bi remetili mir u zgradi. Galama i gra dece ispred zgrade ne postoji. Zna se sve gde se deca odvode da se igraju do mile volje nikom da ne smetaju, to su veliki parkovi u centru grada i Luna parkovi van grada.


Dejan

Moraš bolje da osmisliš rešenje, jer kod mene u zgradi postoji baba koja je prisvojila titulu predsednika stanara i pečat, tako da se niti jedna odluka ne može doneti, a bakica malo izlapela i samo bi da se svađa. Ne vredi babi ni zakon ni lepa reč, ona ima svoje viđenje problema i ne poštuje ništa i ne pušta pečat ni slučajno... A nas nešto mrzi da idemo po sudovima...


student prava

za početak, ne postoji skupština stanara, postoji skupština stambene zgrade... ova materija je vrlo kompleksna, mislim da je ovo rešenje paušalno, ali svakako je neophodno registrovati ko je zakonski zastupnik stambene zgrade (predsednik skupštine stambene zgrade), to bi mogao da radi APR.


Sinisa

Podrzavam ovakav predlog jer uvodi red u haoticno stanje u brojnim zajednicama stanara.Gro problema ipak lezi u novcu(transparents trosenja itd)Jer iz takve drustvene zajednice mogu da proisteknu razliciti pravne i financiske komplikacije npr pozari,povrede prolaznika od predmeta sa krova itd.Predlazem da racun skupstina stanara bude oslobodjen od troskova odrzavanja.


Bojana Bukorović

Ovaj problem već je rešen Zakonom o održavanju stambenih zgrada po kome postoji obaveza uspostavljanja Skupštine stambene zgrade i bankarskog računa stambene zgrade. Takođe, ukoliko je Skupština stambene zgrade održavanje zgrade poverila "Gradskom stambenom preduzeću", onda se naplata računa automatski upućuje svim stanarima kroz račune "Info stana" - nezavisno od pojedinačne volje stanara - što znači da je i ovaj problem već sada rešen. Jedini problem koga ovde vidim je nepoznavanje građana sa već postojećom zakonskom regulativom, a koji bi se lako mogao rešiti štampanjem plakata koji bi sadržali ove informacije i naziv internet stranice na kojoj bi se ovaj Zakon mogao pročitati u celini, a te plakate trbalo bi da postave predsednici Skupština stanara u svim stambenim zgradama.


Miloš Zeković

@Dejan Mislim da je to više slučaj za opštinske organe ili (komunalnu) policiju, jer Vi možete nju smeniti i time ona zapravo uzurpira pečat i onemogućava stanare da održavaju zgradu - što je nelegalno. @student prava Mislim da je najmanji problem za rešenje tačan pravni naziv. Nije svrha konkursa da mi predložimo nacrt zakona - već ideju za rešenje, a ograničenost teksta predloga (1500-2000 karaktera) svakako ne ostavljaju mesta za isrcpno rešenje. @Siniša Hvala. To je bila ideja. Svaki konstruktivna kritika je dobrodošla!


Miloš Zeković

@Bojana Hvala Vam na informacijama. Pročitao sam Zakon i on zaista pokriva najveći deo navedenog: http://www.stambeno.com/download/zakoni/zakon-o-odrzavanju-stambenih-zgrada.pdf Međutim, ostaje činjenica da tu obavezu očigledno retko ko poštuje i pri tom ne snosi sankcije. Zašto? Odlično ste primetili da je jedan od problema neinformisanost, ali mislim da se to neće rešiti pukim kačenjem plakata. Nije to kućni red koji ako prekršite dođe komunalna policija i naplati. Tu može doći do raznih komplikacija. Na primer: Zbog pravne situacije dobrog dela novih zgrada (dozvole rađene u hodu, prenamena prostorija, izvođač u stečaju i slično) dešava se da ne možete nikome poveriti ovo na taj način, jer vam fali rešenje o tehničkom prijemu, na primer – što je posebna komlikacija. U mojoj zgradi smo svašta pokušavali, ali nas uprava žonglira i onda ne uradite ništa. Dakle, čini mi se da je problem kombninacija neinformisanosti, manjka komunikacije uprave i stanara, nepostojanje kontrole (i kazni) i nesređena situacija u novogradnji. Mislim da bi trebalo da se oformi kontrola koja će upoznati stanare svake zgrade u opštini sa ovim zakonom, a zatim ih im pomoći im da ga izvrše, pa nakon probnom perioda i da sankcionišu one koji ga ne poštuju.


Katarina Nikolić

Gospodine Miloše, Olična ideja i odlično uočavanje problema, ja imam sličnih iskustava. Ali u mojoj opštini su mi rekli da oni nemaju pojma kako se to registruje i ko je za to nadležan. Postoji zgrada koja već godinu dana pokušava da registruje skupštinu stanara.


bozana

Kako mozemo smeniti predsednika skupstine stanara. Koliko je potpisa potrebno? Hvala


sonja

Nikada nije bilo vise javaslucenja sto se tice kulture stanovanja i ponasanja stanara...Opstine su totalno nezainteresovane da stvari dovedu u red. Grad takodje...Daleko smo mi od Evrope.


vojislav milinković

Kada skupština zgrade izabere predsednika ,mnogi neupućeni smatraju da su izabrali domara.Stambeni zakon daje premalo ovlašćenja predsedniku a obaveza i odgovornosti dosta i sve to bez novčane naknade. POTREBAN JE KVALITETNIJI ZAKON.