Primena Zakona o planiranju i izgradnji

Formiranje komisije ministarstva za sprovodjenje zakona

 

Opis problema:

Problem koji koči ruralni i urbani razvoj jeste primena Zakona o planiranju i izgradnji, kojim se definišu pravila u oblasti građevinarstva ali i u drugim oblastima koje su značajne za ruralni i urbani razvoj.

Ministarstvo za planiranje i izgradnju koje se stara za sprovođenje ovog Zakona, nema mehanizam povratne informacije kojim će utvrditi:

-probleme prilikom sprovođenja ovog Zakona

-kakvi se efekti postižu primenom ovog Zakona

-u kojoj se meri Zakon poštuje i da li se Zakon uopšte poštuje

-dalje korake koje treba preduzeti

- i dr.

Činjenice pokazuju da je ogroman broj nelegalno izgrađenih objekata i da postoji korupcija prilikom pribavljanja dozvole za gradnju i pribavljanja upotrebne dozvole. Ministarstvo ove činjenice niti može da potvrdi, niti može da ospori, upravo zbog nepostojanja mehanizma povratne informacije.

 

Rešenje:

Problem se može rešiti formiranjem Komisije od strane Ministra, koja će utvrđivati sprovođenje Zakona o planiranju i izgradnji i izveštajima obaveštavati odgovarajuće organe (Ministra, Sud časti, Inženjersku komoru, lokalnu samoupravu..).

Komisija treba pre početka svog rada doneti Pravilnik kojim će tačno definisati kako da postupa u slučajevima kršenja svakog člana iz Zakona o planiranju i izgradnji. Npr. u Pravilniku treba definisati kako se postupa kada se utvrdi kršenje zakona od strane:

-lokalne samouprave

-inspektora

-odgovornog izvođača

-odgovornog projektanta

-odgovornog vršioca tehničke kontrole

-i dr.

Izveštaji komisije će pomoći Ministru u donošenju podzakonskih akata, tj. pravilnika kojima će preciznije da se urede određene oblasti.

Ovakvo predloženo rešenje se može primeniti i na ostale zakone u drugim ministarstvima.Ostavite komentar


Molimo vas unesite tražene informacije u sva navedena polja kako biste uspešno poslali komentar. Vaša email adresa neće biti objavljena ukoliko vaš komentar bude odobren od strane administartora. Komentari koji su uvredljivi ili u kojima je prisutan jezik mržnje neće biti odobreni.
Prevucite dugme na desno da biste omogućili slanje!
Otključaj


Komentari čitalaca


Players

Podržavam