Region: Potreba za novom političkom elitom


Učesnici prvog seminara Regionalne akademije za demokratiju (RAD) istakli su 23. februara u Beogradu značaj regionalne saradnje i izgradnje nove političke elite u regionu Zapadnog Balkana, prenosi EurActiv.rs pozivajući se na agenciju Beta. Saradnju treba da pospeši i projekat RAD koji je namenjen političarima i službenicima državnih administracija zemalja Zapadnog Balkana, a prvi trodnevni seminar koji je počeo 23. februara u Subotici odnosi se na saradnju u oblasti bezbednosti i pravosuđa. Pokretanju projekta prisustvovao je generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje EU Stefano Sanino koji je ocenio da se u pogledu određivanja datuma za početak pregovora o prijemu Srbije u EU "stvari kreću u pozitivnom smeru", dok je potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda i dekan RAD-a Ivan Vejvoda je ocenio da su veće šanse da Srbija dobije nego da ne dobije datum za početak pregovora sa EU.

Na konferencija za novinare u Beogradu pred početak seminara Sanino je istakao značaj formiranja nove političke elite i političke klase, kao i službenika državnih administracija kao osnovnog preduslova za razvoj društva koje izlazi iz perioda tranzicije.

RAD je projekat koji Beogradski fond za političku izuzetnost sprovodi u saradnji sa šest škola političkih studija Saveta Evrope sa Zapadnog Balkana. Prvi seminar na temu saradnje u oblasti bezbednosti i pravosuđa počeo je 23. februara u Subotici i traje do 26. februara. 

Govoreći o projektu, Sanino je rekao da je važno da se održi "konstruktivna i pozitivna uloga civilnog društa", koje je, kako je rekao, "nasleđe koje Srbija ima i ne sme da izgubi".

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da je RAD novi projekat, ali da je rezultat desetogodišnje saradnje. Ideja koja stoji iza RAD-a jeste da "jedino kao region možemo biti deo šire debate, ne samo o regionalnim nego i o globalnim problemima", rekla je Sonja Liht.

Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda i dekan RAD-a Ivan Vejvoda podsetio je na stav bivšeg, ubijenog premijera Zorana Đinđića, koji je ukazivao da "u svetu globalizovane privrede samo veći regioni imaju relevantnost za ozbiljnije investicije". Vejvoda je naveo da će mladi ljudi, koji će za četiri, pet i 10 godina zauzeti liderska mesta, imati priliku da se upoznaju kroz projekat RAD-a.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je na konferenciji za novinare da treba stimulisati regionalnu saradnju i pomirenje u regionu Zapadnog Balkana.

Godišnji program RAD-a se sastoji od četiri seminara i studijske posete jednoj od zemalja EU. Namenjen je političarima i službenicima državnih administracija zemalja Zapadnog Balkana. Trogodišnji program će svake godine okupiti po 50 učesnika iz regiona. Projekat finansira EU preko programa Evropski isntrument za demokratiju i ljudska prava.

Postepeno se stiču uslovi za dobijanje datuma

Sanino je ocenio da se povodom određivanja datuma početka pregovora o prijemu Srbije u EU "stvari kreću u pozitivnom smeru" i da je u tom kontekstu poslednja runda dijaloga Beograd-Priština bila "vrlo dobra". On je na konferenciji za novinare u Beogradu povodom prvog seminara RAD rekao da se čeka nova runda pregovora predstavnika Beograda i Prištine početkom marta i izrazio nadu da će ona biti jasan znak da je "stranica okrenuta".

Sanino je istakao da je jun mesec kada se donosi formalna odluka, a da će uslov za nju biti izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen u aprilu.
"Važno je imati u vidu da u aprilu, u narednih nekoliko nedelja, postoji jasna potreba da se vidi da se konkretno nešto dešava", rekao je Sanino.

U tom pogledu je, kako je ocenio, april je značajniji mesec nego jun, kada bi trebalo da bude potvrđen postignut dogovor. "Postoji rizik da bi dogovor postignut u poslednjem trenutku mogao da ostavi prostor za sumnju kod članice EU", rekao je Sanino.

Ivan Vejvoda je ocenio da Srbija ima "veće šanse da dobije nego da ne dobije početak pregovora o prijemu" u EU. "Svakako smo bliže EU. Ne treba da zaboravimo da je to proces koji traje dosta dugo. Svi učesnici u tom procesu su se penjali na sledeću stepenicu, tako da je ova vlada mogla da preuzme štafetnu palicu i da taj proces vodi dalje", rekao je za agenciju Beta Vejvoda.

Vejvoda ocenio je da dinamika integracije jako važna za stabilnost u regionu, da se "učvrste temelji mira i stabilnosti".

"Veće su šanse da se dobije nego da se ne dobije početak tih pregovora za ulazak" u EU, ocenio je Vejvoda.

Činjenica da su se premijeri iz Beograda i Prištine, Ivica Dačić i Hašim Tači, našli toliko puta, pa i predsednik i predsednica Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga, govori o tome da postoji dinamika koja je donekle ubrzana, naveo je Vejvoda. Ta dinamika vezana je i za dobijanje datuma pregovora Srbije i EU, što je, kako je rekao, ključno u ovoj fazi.

On je rekao i da poseta potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića Berlinu govori tome u prilog, i istakao da je Nemačka, iako nije jedina, "bitna zemlja za te odluke".